DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
Jarskie

Warzywny pasztet z czerwonej soczewicy

by Małgorzata Kijowska 12 września 2020
Napisane przez Małgorzata Kijowska 12 września 2020
Przepis na warzywny pasztet z czerwonej soczewicy

Warzywny pasztet z czerwonej soczewicy z powodzeniem może zastąpić tradycyjne mięsne pasztety. Jest znacznie zdrowszy i lżejszy, a jego przygotowanie bardzo proste.

Warzywny pasztet z czerwonej soczewicy jest smaczny i zdrowy, gdyż warzywa strączkowe oprócz niezaprzeczalnych walorów zdrowotnych są niezastąpione w kuchni. Można z nich zrobić najróżniejsze dania od prostych zup, przez sałatki i dodatki po zapiekanki i wegetariańskie pasztety. Przyzwyczailiśmy się, ze pasztet to coś z mięsa lub podrobów, dlatego czasem określenie mianem pasztetu czegoś, co z mięsem nie ma nic wspólnego, frazeologicznie nieco się gryzie. Nie zmienia to jednak faktu, że takie nie mięsne pasztety są bardzo smaczne i niezaprzeczalnie zdrowsze.

Przygotowałam dzisiaj taki pasztet-niepasztet z czerwonej soczewicy i warzyw. Objętościowo warzyw jest mniej więcej tyle samo co soczewicy, jednak są to proporcje orientacyjne, które można dowolnie modyfikować. Ponieważ soczewica sama w sobie jest dość sucha i “zapychająca”, koniecznym dodatkiem jest tłuszcz, najlepiej olej roślinny. Bez jego dodatku każdy pasztet będzie się kruszył i nie utrzyma odpowiedniej wilgotności.

Przepis na warzywny pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 4 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1/3 średniego selera
  • 1/2 średniego pora
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 150 ml ulubionego oleju lub oliwy (ja użyłam oleju słonecznikowego)
  • sól do smaku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego czosnku
  • 2 jajka

Jak zrobić warzywny pasztet z czerwonej soczewicy

  • Soczewicę wypłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą i odsączyć. Przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody (500 ml) i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim przez około 15 minut. Należy ją mieszać co jakiś czas, aby nie przypaliła się, a następnie ugotowaną zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
  • Marchew, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, posiekać, a następnie rozetrzeć końcówką noża ze szczyptą soli.
  • Pora przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod zimną bieżącą wodą i posiekać.
  • W garnku lub na głębszej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju lub oliwy. Następnie partiami dodawać warzywa: najpierw cebulę, a kiedy się zeszkli dołożyć por. Kiedy por podsmaży się z cebulą dodać kolejno marchew, pietruszkę, seler. Wszystkie warzywa podsmażać przez około 5 minut, mieszając aby mnie przypaliły się. Po tym czasie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.
  • Wystudzoną soczewicę zmielić w maszynce do mielenia, a potem dodać do niej podsmażone warzywa.
  • Na suchą patelnię (może być ta, na której smażyły się warzywa) wsypać wszystkie przyprawy i na średnim ogniu mieszając podsmażyć przez około 1 minutę. Chodzi o to, że w ten sposób przyprawy będą jeszcze bardziej aromatyczne i nabiorą intensywniejszego smaku.
  • Do soczewicy i warzyw wsypać gorące przyprawy, dodać sól (na początek ok. 1 łyżeczkę), resztę oleju, roztarty czosnek i całość wymieszać dobrze. Masę spróbować i doprawić jeszcze ewentualnie według własnego smaku solą. Na końcu wbić jajka i ponownie całość dokładnie wymieszać.
  • Formę do zapiekania lekko natłuścić – można spryskać olejem. Masę przełożyć do formy, formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (u mnie grzanie góra-dół) na 30 minut.
  • Po 30 minutach formę odkryć i pozwolić dopiec się pasztetowi przez kolejne 10-15 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Przepis na warzywny pasztet z czerwonej soczewicy

Z soczewicy można robić wiele dań – są pyszne i zdrowe

Paprykowy pasztet z zielonej soczewicy – z dodatkiem świeżej i ostrej papryki, a także mielonej. Ten pasztet sprawdza się na ciepło i na zimno.

Przepis na paprykowy pasztet z zielonej soczewicy

Kotleciki z czerwonej soczewicy z dodatkiem jarmużu – lekkie, puszyste i bardzo smaczne.

Przepis na kotleciki z czerwonej soczewicy i jarmużu

Pikantna pasta z czerwonej soczewicy – do pieczywa, naleśników, krokietów.

Przepis na wegańską paste kanapkową z czerwonej soczewicy
pasztetsoczewica
5 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Makrela pieczona w sosie pomidorowym – prosty przepis
następny wpis
Sos z bazylii do sałatek i warzyw

Podobne wpisy

Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

14 lutego 2021

Latkes z kwaśnego mleka według przepisu Fani Lewando...

1 lutego 2021

Kotleciki z soczewicy i warzyw

27 listopada 2020

Gołąbki z kaszą i kurkami

20 lipca 2020

Zupa z czerwonej soczewicy z wędzoną papryką

20 kwietnia 2020

Ziemniaczana zapiekanka grzybowa z marchewką i jajkiem

3 lutego 2020

Zapiekanka makaronowa z sosem serowym – z brokułem...

28 listopada 2019

Mercimek köftesi – tureckie klopsiki z soczewicy i...

18 listopada 2019

Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

19 października 2019

Jesienna szakszuka z grzybami, przepis na jajka duszone...

8 października 2019

Panierowane krążki kabaczka i domowy ketchup z pieczonych...

31 sierpnia 2019

Przepis na twarożek z żurawiną: do naleśników z...

14 maja 2019

5 komentarzy

Delektujemy 23 września 2020 - 10:08

Chyba nie jadłam lepszego pasztetu;) Też jestem fanką soczewicy. Polecam dodatkowo położyć na wierzch plastry pomidora. Super smakują zapieczone na tym pasztecie:D

Odpowiedź
Marzena 16 września 2020 - 08:35

Nie zostało mi nic innego jak zrobić ten pasztet. Oj kusisz kusicielko. Nawet mam paczkę soczewicy w spiżarce☺️

Odpowiedź
Kasia Franiszyn-Luciano 15 września 2020 - 21:27

Jak dla mnie pierwsza klasa idealny sposób na przemycenie wszystkim soczewicy. Ja nie rozumiem jak można nie lubić soczewicy!? Ona jest tak pyszna sama w sobie. Zapisuję przepis i mam nadzieję w wolnej chwili go zrobić.

Odpowiedź
Iwona Banach 15 września 2020 - 17:38

Pisałam, że doskonale się nadaje na “wnętrzności” do cannelloni, albo wrapsów, ale po dłuższym zastanowieniu myślę, że samo mogłoby być dobre, tylko czy nie będzie zbyt suche? Ja jestem mięsolubna i robię pasztety, a nawet mięsne, nie zawsze wychodzą dobre, ale może to kwestia podsmażenia warzyw?

Odpowiedź
Viola z My British Journey 15 września 2020 - 17:32

Uwielbiam soczewice i szczegolnie jesienia i zima dosc czesto gości na moim stole a tutaj jeszcze taki przepis skarb. Juz sobie zapisałam , na pewno zrobie ten pasztet bo po pierwsze na pewno jest pyszny a dodatkowo bardzo zdrowy.

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pysz Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pyszny! Smakował i wyglądał zupełnie jak  ricotta. Okazało się, że zrobiła go z mleka, śmietany i...jajek! To, co zostało po naszej degustacji pokroiłam i zalałam oliwą od @oliwaimiod . Coś pysznego! 🤩 Jutro nastawię mój serek 😉😁
__________________________
#ser #domowyser #serek #domowyserek #ricotta #homemade #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking #foodie
Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zak Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zakwasie. 
Pieczenie na zakwasie jest trochę inne niż na drożdżach. Jest to także inne pieczywo. Przede wszystkim drożdżowe znacznie szybciej traci świeżość, a smak też jest inny. Sam zakwas robi się około tygodnia i przyznam się, że długo zbierałam się do niego. W końcu jednak powstał! Mój własny zakwas od początku do końca 🤩 Tak oto wieczorem upiekłam chleb żytni z pestkami dyni, kminkiem i kolendrą. Pyszny i pachnący 🤩
_____________________
#chleb #swiezepieczywo #swojskichleb #pieczywo #nazakwasie #zakwas #zakwasnachleb #tojestpyszne
Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać s Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami i faworkami. A może spróbujecie jak smakują tureckie mini pączki w syropie? Ciasto jogurtowe na proszku do pieczenia sprawdza się rewelacyjnie 👍😍 a do tego szklaneczka dobrej herbaty po turecku i mamy pyszną ucztę 🤩 smacznego! Link do przepisu w bio 😉
________________________
#pączki #tureckie #tureckieprzysmaki #tureckaherbata #herbatapoturecku #herbata #szklaneczki #tulipanki #tojestpyszne
Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszk Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszki według przepisu Fani Lewando z bestsellerowej książki "Dietojarska kuchnia żydowska". Książka dość długo leżała na mojej półce w oczekiwaniu na recenzję. Jest niesamowicie starannie wydana, ma ciekawą szatę graficzną, która doskonałe pasuje do tematyki. Książka wydana pod koniec roku zniknęła błyskawicznie. W chwili obecnej można chyba jeszcze dostać jej drugie wydanie. Bardzo polecam 👍☺️
__________________________
#książka #książki #stareprzepisy #fanialewando #dietojarskakuchniażydowska #polecam #blogkulinarny #blogerkakulinarna #ksiazkazprzepisami #kuchniażydowska #znakliteranova #dobraksiążka #latkes #placki #placuszki #nowywpis #nowyprzepisnablogu
#domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w #domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni. To także doskonały preparat #kosmetyczny. Ocet jabłkowy można kupić, ale znacznie lepiej jest go zrobić w domu. 
🔜 Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
🔺 #jabłka
🔺 woda
🔺 miód lub cukier.
Potrzebne przedmioty:
🔺słoik przynajmniej litrowy
🔺 naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
🔺gaza lub cienka bawełniana tkanina ze sznurkiem lub gumką recepturką do przewiązania słoika.
🔜 Jak zrobić #ocetjabłkowy ?
Wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła.
#jablka dokładnie umyć i sunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
W wystudzonej wodzie rozpuścić miód lub cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.
Kiedy skończy się wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Co jakiś czas odkręcać i lekko potrząsać aby uwolnić gaz z ewentualnej dalszej fermentacji.
W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Daw W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Dawno już nie piekłam czysto pszennego pieczywa. Kajzerki chodziły za mną od parunastu dni. Przepis jest doskonały i zawsze się sprawdza 👍🤩 Już nie mogę się doczekać tego smaku i zapachu 🥰😍🤩
________________________
#piekarnik #domowapiekarnia #domowepieczywo #pieczywo #pieczywodrożdżowe #pszennebułki #bulki #buleczki #bułki #bułeczki #kajzerki
#zapraszam na #nowy #przepis 🆕 Ponieważ zimę #zapraszam na #nowy #przepis 🆕
Ponieważ zimę mamy ma całego, to dzisiaj proponuję rozgrzewające i aromatyczne danie #jednogarnkowe: wołowinę z czerwoną fasolą i kawałkami świeżej papryki. Może być zupą - wtedy trzeba wlać więcej wody - lub gęstym daniem w rodzaju gulaszu. Danie jest aromatyczne i dobrze przyprawione, ale jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, wtedy wystarczy zwiększyć nieco ilość przypraw. Zapraszam po przepis i życzę #smacznego 🥰 aktywny link w bio 👍
_________________________
#nowywpis #nowyprzepis #daniejednogarnkowe #cospysznego #mniam #obiad #foodblog #conaobiad #pomyslnaobiad #narozgrzewkę
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszc Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszcze długa droga przede mną do doskonałości, ale od czegoś trzeba zacząć ☺️ 
_________________________
#domowychleb #chleb #domowapiekarnia #pieczywo #blogerkakulinarna #blogkulinarny #swiezepieczywo #daylicooking
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Zobacz więcej... Obserwuj

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Pasta i sałatka z makreli wędzonej

  • Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

  • Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia