Sos z bazylii do sałatek i warzyw to prosty i szybki dodatek o pięknym aromacie i zdecydowanym smaku.
Sos z bazylii do sałatek i warzyw zrobiłam przygotowując dodatki do grilla. Do mięsa, kiełbas czy kaszanki koniecznie trzeba podać warzywa, a do nich lżejsze aromatyczne sosy. Podstawą zawsze jest sos jogurtowy z dużą ilością czosnku, ale tym razem do niego dołączył sos na bazie oliwy i dużej ilości bazylii. Chociaż bazylia ma cudowny smak, to samodzielnie mogła wydać się “nudna”, dlatego właśnie dołączyłam do niej papryczkę chili i cytrynę. Niech Was nie zwiedzie ciemny kolor sosu! Wyszedł naprawdę pysznie. Jednak jeśli chcecie uzyskać typowo zielony kolor, to zamiast czerwonej papryczki chili użyjcie zielonej.
Przepis na sos z bazylii do sałatek i warzyw
Składniki:
- 150 ml oliwy o delikatnym smaku lub oleju (np. słonecznikowego)
- średni pęczek świeżej bazylii (ilość jaka jest w średniej wielkości doniczce, w jakiej kupuje się bazylię w sklepach)
- ostra papryczka – użyłam 1/2 czerwonej chili
- 1/4 łyżeczki drobnej soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 średnie ząbki czosnku
Jak zrobić sos z bazylii do sałatek i warzyw
- Bazylię wypłukać pod zimną bieżącą wodą, dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Oderwać listki od łodyżek.
- Listki bazylii przełożyć do wyższego naczynia, w którym da się ona zmiksować blenderem.
- Czosnek obrać, posiekać drobno, a następnie rozetrzeć razem z solą.
- Papryczkę drobno posiekać.
- Do bazylii wlać oliwę (lub olej), dodać papryczkę, czosnek, sok z cytryny – wszystko razem zmiksować aż powstanie sos.
- Na końcu sos finalnie doprawić według własnego smaku sokiem z cytryny i solą.
Wskazówki
Aby uzyskać smak jak najbardziej odpowiadający własnemu smakowi, można dowolnie modyfikować proporcje składników.
Idealnie zielony kolor można uzyskać dodając zieloną papryczkę zamiast – jak u mnie – czerwonej.
Sos można przechowywać w chłodnym miejscu przez 2-3 dni, jednak należy pamiętać, że oliwa nie lubi niskich temperatur i w lodówce zastygnie. Po ogrzaniu sosu w temperaturze pokojowej, wróci on do swojej normalnej konsystencji.
Co na grilla oprócz mięsa i kiełbasy?
Grillowanie jest modne od wielu lat. Jednak na początku tej fascynacji grillowało się głównie kiełbasę, czasami kaszankę lub karkówkę. Bezsprzecznie w początkach polskiego grillowego szaleństwa właśnie to trafiało na ruszty. Z czasem, kiedy nasyciliśmy nasze podniebienia tą “podstawą”, zaczęliśmy odkrywać inne dania, które zgrillowane nabrały nowego smaku. Bezsprzecznie do takich dań należą szaszłyki, kurczak przyprawiany na wiele sposobów, a także tosty . Główki czosnku, papryka, kawałki cukinii czy świeżego ogórka, młoda marchewka, bakłażan kukurydza…długo można wymieniać. Grill to już nie tylko ruszt do opiekania, to filozofia spędzania wolnego czasu i przyrządzania posiłków. Warto więc improwizować, warto wymyślać i komponować nowe dania i smaki. Poniżej znajdziecie kilka prostych propozycji na wspólne grillowanie.
Majonezowa sałatka ziemniaczana z porem i musztardą – doskonała do mięs, kiełbas, mięsnych szaszłyków. Stanowi ich smaczne dopełnienie zamiast standardowego pieczywa.
Majonezowa sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem – pikantna, aromatyczna i również pasująca do mięs, kiełbas czy szaszłyków. Jest to prawdziwa klasyka sałatek do grilla, bo kto nie słyszał o sałatce ziemniaczanej z czosnkiem?
Kurczak z grilla, marynowany w sosie vinaigrette z grillowanym ananasem – sos można wykorzystać do polania warzyw lub innych dań, więc warto zrobić go w większej ilości.
Skrzydełka pieczone w marynacie z ketchupu i miodu, słodkawe, pikantne, kruche i soczyste dzięki kwaśności ketchupy i słodyczy miodu.
Przy okazji grillowania opieczcie bakłażany, a potem zróbcie z nich pyszną bakłażanową pastę do chleba.
Ta ostra papryczka mnie przekonała. Lubię wyraziste smaki
Też grillujemy ananasa, a ten sos… Mój mąż będzie zachwycony!
Świetny pomysł na sos do sałatek. Jest czosnek, jest chili to musi być pyszne!
Pysznie i aromatycznie. Uwielbiam takie domowe sosy bez chemii.
Bardzo lubię sos z bazylii, jak i samą przyprawę 🙂
Gosiu genialne przepisy. Łatwe, tanie, szybkie. Chętnie wypróbuję je. Ale ten sos do sałatek to strzał w dziesiątkę. Koniecznie go zrobię
Lubię zapach bazylii, ale co dziwne, nie lubię jej smaku, na przykład bazyliowe pesto jest zupełnie nie dla mnie, jednak dodatek chili może wszystko uratować. Może kiedyś się skuszę? Sosy lubię i lubię jak są własnej roboty więc nie wykluczone, że zrobię.
Świetne propozycje na grilla.
Wyglądają znakomicie.
Co do bazylii, zawsze mam świeżą i bardzo ją lubię. Przyznam się , że sos to niezwykle ciekawa i aromatyczna propozycja.
Nigdy nie robiłam i chętnie wykorzystam Twój przepis.
Dodatek papryczki chilli i cytryny oraz czosnku genialny. Dla mnie podstawa to super oliwa.
Super 🙂
Dziekuje Małgosiu za ten przepis 🙂 oczywiście przepis zabieram i będę robic 🙂 ja jestem mocno warzywna także takie coś to dla mnie 🙂
Świetny sos!
Uwielbiam te ziołowe smaki i aromaty. Nadają sałatkom i daniom zupełnie wyjątkowy wymiar.