Zupa brokułowa z ziemniakami na dwa sposoby – dla jednego tradycyjna, a dla innego zmiksowana i z kluseczkami.
Zupa brokułowa z ziemniakami powstała naprawdę przypadkowo: po prostu nie chciałam wyrzucać brokułu, o którym zapomniałam. Co prawda kupiłam go raptem kilka dni temu, ale utracił już swój apetyczny mocno zielony kolor. Po dokładnym wypłukaniu go pod zimną wodą wyglądał jednak dobrze, więc…trafił do zupy.
Na skróty
Zupa brokułowa z ziemniakami – przepis
Od dobrych kilku lat rzadko gotuję zupy na mięsie i tym razem wybrałam właśnie tę opcję. Taka zupa powstaje znacznie szybciej, co jest jedną z jej zalet. No i przecież w codziennej kuchni chodzi też i o to, aby zbytnio się nie napracować – prawda? Zupa brokułowa z ziemniakami jest sycąca, smaczna i zrobisz ją naprawdę szybko – zapraszam zatem po prosty przepis.
Składniki na 3-4 porcje
- 1 średni brokuł
- 3-4 średnie ziemniaki
- ok. 10 cm średniej grubości pora
- 3-4łyżki oleju – użyłam rzepakowego
- ok. 750 ml wody
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- ok. 70 g masła
- 1 większy liść laurowy
- 5-6 większych kulek ziela angielskiego
Sposób wykonania
Brokuł dokładnie wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Odetnij ewentualną zdrewniałą końcówkę, a resztę “nóżek” pokrój na mniejsze kawałki. Podobnie z różyczkami – również je pokrój w podobnej wielkości kawałki.
Ziemniaki obierz, wypłucz i pokrój w kostkę podobnej wielkości, co kawałki brokułu.
Pora przekrój wzdłuż, wypłucz pod bieżącą wodą i osusz. Posiekaj w niezbyt grube półplasterki.
W garnku rozgrzej olej, dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz posiekanego pora, mieszając zeszklij.
Dodaj odsączone z wody pokrojone w kostkę ziemniaki. Mieszając podsmażaj je na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. (Całość nie powinna się zrumienić, a jedynie lekko zeszklić.)
Wklej wodę, dołóż kawałki brokułu i całość zagotuj. Wsyp sól, przykryj częściowo garnek i na niedużym ogniu gotuj wszystko razem do miękkości.
Następnie wyłącz ogień, dodaj do zupy masło i przypraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie solą.
Wskazówka: masło dodaję dopiero na końcu, kiedy ogień jest już wyłączony. Robię to dlatego, że wtedy zupa nabiera pięknego, maślanego aromatu i jest w wyglądzie “mleczna”. Według mnie gotując zupę od razu z masłem nie ma takiego efektu.

Zupa brokułowa z ziemniakami na dwa sposoby
Jestem wielką amatorką zup kremów. Zmiksowane warzywa nadają zupie nieco innego smaku i aromatu, gdyż intensywniej łączą się ze sobą. Myślę, że każdą zupę można zblendować osiągając różne konsystencje i różne efekty. W każdym razie warto próbować i eksperymentować, polecam 🙂
Zupę brokułową z ziemniakami również zmiksowałam, choć nie do końca. Część warzyw rozdrobniła się bardziej, ale część tylko lekko. Finalnie wyszła dość rzadka zupa, jak na standardy kremu. Postanowiłam zatem dorobić do niej kluseczki. I to był naprawdę strzał w smakową dziesiątkę: zupa wyszła pyszna, gęsta i bardzo sycąca, bo przecież kluski gotowały się właśnie w niej, a nie w osobnym garnku. Jeśli jesteś amatorem takich zup, sprawdź jak smakuje lekko kremowa zupa brokułowa z ziemniakami z dodatkiem kluseczek kładzionych.

Jak zrobić kluseczki kładzione
Kluseczki kładzione są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Do kubeczka wbij 2 jajka, dodaj 3 lekko czubate łyżki mąki pszennej oraz drobną sól na czubku noża (taka duża szczypta). Następnie wszystko razem dobrze wymieszaj aż powstanie gładkie, niezbyt gęste ani niezbyt rzadkie ciasto. Jeśli będzie zbyt lejące, dodaj jeszcze mąki.
Jaka powinna być konsystencja ciasta? Powinno być delikatnie lejące, ale na tyle gęste, aby można łyżką oddzielać niewielkie porcje.
Pozostaw ciasto na kilka minut, aby “odpoczęło”.
Na delikatnie gotująca się zupę wkładaj niewielkie kluseczki. Przechyl lekko naczynie z ciastem nad garnkiem, a następnie przy pomocy małej łyżeczki oddzielaj nieduże porcje i zsuwaj je do zupy. Całość gotuj razem na niedużym ogniu przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Takie kluseczki możesz również ugotować w wodzie, a następnie przełożyć je do zupy.
Wskazówka: zupę możesz dodatkowo doprawić dodając do niej łyżkę kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu.
Zupa brokułowa, a może brokuł zapiekany?
Na blogu jest kilka przepisów na zupę brokułowa, a także inne dania z brokułami. Jeśli lubisz brokuły to jestem pewna, że wśród moich przepisów znajdziesz coś dla siebie.
Zupa brokułowa z grillowanym kurczakiem i czarnuszką, która fajnie podkręca smak swoją ostrością. Do tej zupy możesz także wykorzystać kawałek kurczaka, który został Ci po poprzednim obiedzie.

Zupa brokułowa z ciecierzycą, kawałkami naciowego selera. Ugotowana na maśle ma przepiękny zapach – o smaku już nawet nie wspomnę.

Makaron z sosem serowym zapiekany z brokułami – to nie tylko brzmi pysznie, ale i jest pyszne. Przy czym zrobisz to danie w prosty i szybki sposób 🙂




Zbliża się czas jesiennych zup. Warto zrobić sonie plan zupowy na najbliższy okres. Moze być brokułowa na początek.