Kiełbasa duszona w kapuście włoskiej to proste danie, które szybko przygotujesz. Wystarczy ugotować ziemniaki, aby powstał pyszny obiad.
Kiełbasa duszona w kapuście “chodziła” za mną od dawna, a podana z ziemniakami nieodmiennie kojarzy mi się z latem. Korzystając z okazji, że miałam jeszcze dobrą kiełbasę, postanowiłam udusić ją z poszatkowaną włoską kapustą. Do tego dania nie potrzeba żadnych specjalnych dodatków, ani przypraw. Jeśli nie ma pod ręką kapusty włoskiej, można wykorzystać zwykłą białą, też wyjdzie smacznie. Ponieważ najwięcej smaku daje kiełbasa, warto sięgnąć po lepszą, pełną mięsa, a nie wypełniaczy czy MOM, czyli mięsa oddzielanego mechanicznie.
Przepis na kiełbasę duszoną w kapuście włoskiej
Składniki:
- około 500 g dobrej kiełbasy – ja użyłam kiełbasy swojskiej Marózkowej
- 1/2 średniej kapusty włoskiej
- 2 jabłka o kwaskowatym smaku
- 2 średnie cebule
- 1 duży ząbek czosnku
- 2-3 łyżki smalcu lub ewentualnie oleju
- 2 większe liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- około 250 ml wody
- opcjonalnie: 250 ml passaty pomidorowej
Kiełbasa duszona w kapuście włoskiej – jak zrobić
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Kapustę poszatkować na dowolną grubość.
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
- Kiełbasę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki – ja pokroiłam ją w poprzek.
- Garnek (najlepiej z grubym dnem) rozgrzać na średnim ogniu, dodać smalec, a następnie kiełbasę. Obsmażyć ją do lekkiego zrumienienia, obracając na wszystkie strony.
- Kiedy kiełbasa będzie podsmażona, dodać cebulę – całość, mieszając co chwilę, smażyć razem do czasu, aż cebula zacznie się delikatnie rumienić.
- Do kiełbasy z cebulą dodać kapustę, liście laurowe i ziele angielskie – mieszając dusić przez około 7-8 minut.
- Następnie do garnka dodać starte jabłka, wodę oraz sól i pieprz. Zmniejszyć ogień na niewielki i mieszając co jakiś czas dusić aż kapusta będzie miękka. Na końcu przyprawić całość do smaku. Opcjonalni można jeszcze dodać passatę pomidorową.
Lubisz dania z duszonej kapusty?
Spróbuj także innych – aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Biała kapusta duszona z jabłkami, z dodatkiem majeranku – delikatna i lekka, gdyż zawiera tylko niewielką ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek.
Modra kapusta duszona z jabłkami i gruszkami. Ponieważ owoce idealnie komponują się z kapustą, warto łączyć te składniki razem.
…a po dobrą kiełbasę (i nie tylko) zapraszam na zakupy do Wędzarni Marózek.
U nas takie danie podaje się z chlebem. Próbowałam z ziemniakami, ale mi nie podchodzi 😉
Kocham kiełbasę, chętnie zjadłabym przyrządzoną przez Ciebie, wygląda niesamowicie smacznie, wprost obłędnie 🙂
Bardzo fajna potrawa na nadchodzące jesienne, chłodne dni. Rozgrzewająca i sytna :)) I jak zawsze przepiękne zdjęcia <3
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Smakowite i z moją ulubioną włoską kapustą. I choć mocno ograniczam jedzenie wieprzowiny, to z checią bym zjadłą taka porcję .
Taki trochę produkt bigosopodobny z włoskiej kapusty, nie gotowałam, w ogóle mało jest przepisów na tę kapustę w ogóle. Nawet może być ciekaw, wrzucić do wolnowaru i obiad z głowy. U mnie w domu to powinien być przebój!
Te danie bardzo przypomina moje ulubione Łazanki więc z przyjemnością wykorzystam Twój przepis. Wiem, że będzie nam bardzo smakować 🙂
Malgosiu jaknja lubię takie cudenkanto Ty sobie nawet nie wyobrażasz 🙂 zrobie to danie ze zwykłej kapusty bo włoskiej tu nie ma. Mam nadzieję ze będzie tak samo wyglądać i smakować jak z włoskiej 🙂
Zdecydowanie moje smaki, chłopaki u mnie też lubią taką kapustkę. Smacznie dziś u Ciebie 🙂
To danie chodzi za mną od wiosny, od czasu , jak pojawiła się młoda kapusta.
Czas tak szybko ucieka, że zrobiła się jesień, a ja nabrałam jeszcze większego apetytu, jak zobaczyłam ten przepis.
Prosty i smaczny. No i jaki pachnący.
Masz na blogu genialne, kulinarne perełki. Przyjemnie tu wpadać.
Pozdrawiam 🙂
Coś czuję, że takie danie by mi zasmakowało. Jadłam podobne ale z kapustą kiszoną
Wygląda przepysznie, a tak przyrządzonej kiełbasy jeszcze nie jadłam. 🙂
Warto urozmaicać dania, wtedy je się z jeszcze większym apetytem ?
Osobiście wieprzowiny nie jadam, więc u mnie ta potrawa odpada, ale kiedyś bardzo lubiłam takie dania. Dziś tylko mężowi mogę zaserwować takie pyszności
Pomyśl, że w ten sposób mąż łapie się na dwie porcje ?
Myślę, że moja druga połowa byłaby bardzo zadowolona z tego dania 🙂
Koniecznie to sprawdź ?
ale tu pachnąco ,pięknie, słodko, kwaśno i smacznie u Ciebie:) Aż ślnka cieknie a ile fajnych przepisów.Dziękuję:)
Dziękuję za miłe słowa. Rozgość się i zostań na dłużej ?
Moja rodzina to fani kiełbasy ale w takiej wersji jej jeszcze nie jedli. Dzięki za przepis bedzie kulinarna niespodzianka
Marysiu, smacznego ?